A medve nem szabadságol augusztusban

Bukarest nyári álmot alszik?!

Az elmúlt napokban a hárombocsos anyamedve a Csíkszeredához tartozó Zsögödi Nagy Imre utca 61. szám alatt is kárt okozott, összetörte a kerítéseket és több szilvafát.

– Az esetet jelentettem a rendőrségnek, meg a csíki vadásztársulásnak, de egyik helyről küldtek a másikhoz, és senki nem cselekedett. Kérdésem, hogy mi a teendő? A kórház dombján már lassan három hete látható egy anyamedve a bocsaival – írja a panasztevő.

Ugyancsak vadkárról érkezett bejelentés Csíkmadarasról is: augusztus 6-án éjszaka látogatást tett egy körülbelül 200 kg-os medve Csíkmadaras belterületén és szétmarcangolt hat juhot. Az állatok a lakóházhoz közeli karámba voltak rekesztve. A károsultak jelentették a vadkárt és folyamatban van a kárfelmérés – tájékoztatott Péter Dávid, Csíkmadaras alpolgármestere.

Az emberek komolyan veszik a vadkárokat, mert félnek, ha ma mással, de holnap velük is megtörténhet.

Augusztus 6-án, hétfőn éjszaka Csíkszentsimonban is több helybéli látott egy bocsos anyamedvét, az egyik utcában egy helybéli autóvezető készített videófelvételt a megrémült bocsról, aki elkóborolt anyja mellől – a videófelvételt megosztotta közösségi oldalán Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere. Ilyenkor rendkívül veszélyes az anyamedve, ezért veszélyt jelent az ott élőkre.

– Nincs megoldva a helyzet, mert a minisztérium nem akarja meghozni azokat a döntéseket, amelyeket meg kell hozzon az Európai Uniós irányelvek, szabályozások és helyi törvények szerint, és ami más országban természetes, hogy az emberi élet védelme elsődleges, az nálunk egy szokatlan dolog. A minisztérium tétlenkedése minden egyes nappal emberi életeket sodor veszélybe! Kérjük a kiemelési és/vagy elszállítási kérések sürgős jóváhagyását, és a kilövési kvóta mielőbbi meghatározását  – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2018. augusztus 7.